Puutarhaa ja pihaa

Petunian siemenet talteen kevätkylvöjä varten

Kesäkukkien siementen kerääminen on helppoa ja myös taloudellista puuhaa. Pieni kierros puutarhassa tai terassilla tuottaa nopeasti seuraavan kesän kukkijoiden alut. Samettikukkien, tsinnioiden, kehäkukkien, pelakuiden ja salkoruusujen siementen kerääminen on minulle tuttua puuhaa. Sen sijaan petunian siemenet ovat jääneet minulta tähän saakka keräämättä.

Itsekasvatetut petuniat kukkivat runsaina koko kesän ajan

Petuniat kukkivat eri väreissä koko kesän.

Petunioita on kymmeniä eri lajeja ja lähes kaikkia mahdollisia värejä. Olin tilannut petunian siemenet keväällä verkkokaupoista. Ne olivat olleet siementen hintahaitarissa hyvin edullisia, varsinkin kylvämäni peruslajikkeet. Erikoisemmat (ja niin upean näköiset!) lajit olivatkin sitten hinnoiteltu aivan eri kategoriaan.

En halunnut lisätä petunioiden itsekasvattamisen haastekerrointa. Sen sijaan uteliaisuuden ja kokeilunhalun johdattamina mietin, miten saisin petunioitteni siemenet kerättyä.

Missä petunian siemenet ovat?

Tutkailin kesän mittaan petunioitani ja pohdin, missä ihmeessä niiden siemenet luuraavat.

Petunian kuihtuneet kukinnot nypitään pois, jotta se haarautuisi ja kasvattaisi lisää nuppuja. Siten minäkin ”oikeaoppisesti” nypin kaikki kuihtuneet petunian kukat pois. Varmistin samalla, että petunian siemeniä ei pääse kehittymään.

Jätetään petunia loppukesästä rauhaan

Kuivahtanut petunia ei ole mikään kaunistus.

Päätin antaa petunioitteni rähjääntyä kesäkauden lopuksi. Halusin nähdä, kasvattaako se minulle siemenkotia palkinnoksi.

Petunia on kuivuessaan poikkeuksellisen rähjäisen näköinen kasvin räähkä. Niinpä työnsin kuivuvat petuniat ruukuissaan kuivaan paikkaan piiloon katseilta. Itse asiassa petunian voisi talvettaa 1-10 asteessa. Siihen en kuitenkaan ryhdy tilanpuutteenkaan takia.

Petunian siemenet talteen lokakuussa

Syystöiden aikaan nostin petuniaruukut lähempään tarkasteluun. Mahtavaa! Kuivuneiden ja pudonneiden kukintojen kohdalle oli kehittynyt pieniä, puolikkaan herneen kokoisia siemenpalkoja. Tuoreimmat siemenpalot olivat vihreitä ja kypsemmät rusehtavia.

Petunia lopettelee kukintaansa ja siemenkotia alkaa kehittyä.
Petunian siemenkodat kauniin vihertävinä.
Petunian siemenet ovat kodan sisällä.

Napsin siemenpalkoja saksilla muoviastiaan. Olin innoissani, kun joidenkin palkojen sisältä alkoi vyörytä pienen pieniä siemeniä astian pohjalle!

Petunian siemeniä on muoviastian pohjalla. Jo muutama siemenkota riittää seuraavan kesän kylvöihin.

Petunian siemenet ovat häviävän pieniä. Ne kannattaa kerätä varovasti (huiskauttelematta niitä ympäriinsä) läpinäkyvään astiaan, jotta ne myöhemminkin löytyisivät astian pohjalta. Tahmeat siemenpalot saa helpoiten irrotettua saksilla.

Petunian siemenet saavat kuivua

Nostin siemenaarteeni hyllylle kuivahtamaan keväisiä kylvöjä varten. Ihmettelin, miten myös jotkut vihertävät siemenkodat avautuivat ja niidenkin sisältä purskahti siemeniä. Hyvä juttu!

Petunian siemeniä on nyt saatu talteen!
Petunian siemenkota aukeaa…pippurin näköiset siemenet vyöryvät ulos.

Petunian siementen kylvö

Petunian siemenkasvatus on helppoa. Kylvö tehdään maalis-huhtikuussa. Siemenet ovat pieniä eli ne pitää hajakylvää. (Petunian siemeniä on tarjolla myös pilleröityinä, mikä helpottaa kylvämistä.)

Siemenet itävät valossa, joten ne kylvetään mullan pinnalle. Esikasvatusvaiheessa petunian taimet ovat pieniä tihruja, jotka kuitenkin vahvistuvat nopeaan tahtiin päästyään suurempaan ruukkuun. Runsas kukinta on taattu, vaikka taimet näyttäisivät lopullisessa istutusvaiheessa pieniltä ja vähän kyseenalaisilta.

(Keväisessä blogissa mainittiin Ultra blue -petunian kasvatuksesta: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/yksivuotisten-kesakasvien-yhdisteleminen/)

(Yhteishyvä-lehden selkeä petunian kasvatusohje löytyy linkistä: https://yhteishyva.fi/koti/kasviopas-petunian-kylvaminen-ja-hoito/article-80865)

Ultra blue -petunia äitienpäivänä 12.5.-19. Tämän vaiheen jälkeen kasvu tapahtuukin ryminällä.

Itsekerättyjen petunian siementen jälkikasvu

Seuraava petuniasukupolvi voi olla vähän muuntunut ulkonäöltään.  Omani ovat aivan varmasti ”mitä sattuu” -petunioita. Keräämäni petunian siemenet ovat nimittäin kaikki samassa astiassa. Eli ei ole mitään toivoa jäljittää eri lajeja tai väriryhmiä. Se ei haittaa lainkaan, sillä kaiken väriset kesäkukat kelpaavat meille!

Kannattaako petunian siemeniä kerätä?

No ei ehkä säästösyistä kannata mutta hauskaahan tämä siemenhörhöily on. Eli kannattaa kerätä, jos siitä on itselle iloa ja jos tykkää leikitellä itsekasvatetuilla siemenillä!

Vielä ehtii kurkistaa omalle pihalle tai parvekkeelle, löytyykö sieltä kuivahtaneita petunioita. Tällaisia ”hitaita” puutarhureita, jotka eivät vielä ole ehtineet siivota kaikkia kesäkukkiaan pois, saattaa onnistaa!

29.3.2020 lisäys blogiin: Seuraavana keväänä petunin siemenet itivät

Itsekerätyt petunian siemenet itivät kevätkylvöissä runsain mitoin. Huiskautin kaikki siemenet kerralla näihin kylvölaatikoihin.  En odottanut ihan näin suurta menestystä.  Kouluminen tulee olemaan kovaa puuhaa…

7.7.2020 lisäys blogiin: Kesällä näitä petunian taimia piisaakin sitten joka paikkaan!

Petunia kukkii, itsekerätyt siemenet
Petuniat kukkivat. Suurin osa kukinnoista on valkoisia, seassa muutamia väriläiskiä. Aion jatkossakin kerätä siemenet talteen!

8 thoughts on “Petunian siemenet talteen kevätkylvöjä varten

  1. Siementen kerääminen kannattaa aina! Peruspetunioiden siemeniä saa tosiaan edullisesti, mutta jos haluaakin vaikka kerrannaisia, niin johan on muutamalla siemenellä hintaa jo 5€. Ainakaan en itse raski niin hinnakkaita siemeniä ostaa kovin isoon tarpeeseen, vaan mieluummin kerään siemenet talteen ja toivon, että jälkikasvussakin on kerrannaisia. Petunioita minulla ei tosin ole ollut muutamaan vuoteen, mutta kaupunkielämässä tuli niitäkin parvekkeella kasvatettua. Ensi vuonna sinulla saattaakin olla vaikka minkä näköistä petuniaa, kun eri värit ovat risteytyneet keskenään. Joukossa voi olla jopa kirjavia yksilöitä. Mukavaa viikonloppua!

    1. Näin on, siemeniä kannattaa aina kerätä! Siementen ostamisessa yritän pitää jotain jarrua päällä (edes joskus). Mutta nuo huikeat kerrannaiset petuniat…ehkäpä bongaan niitä vielä ensi viikon lomareisulla lämpimässä kohteessa:) Mukavaa syksyä!

  2. Ensi kesän kukkaloisto pienessä paketissa. 🙂 Petunioita mulla ei parvekkeella ollut tahmaamisen takia, mutta minäkin keräsin nyt kokeeksi niitä pelakuun siemeniä talteen – myös siltä varalta, etteivät ne selviä yli talven. Myös krasseista sain ensi kesäksi siemenet taas talteen. Se tuntuu aika hauskalta, kun nämä tämän kesän krassit oli just niistä edellisistä itse kerätyistä kasvatettu. Kannattavaa puuhaa!

    1. Hienoa kuulla myöhemmin, miten pelakuut lähtevät kasvamaan siemenistä! Odotan innolla! Keräsin muuten myös minäkin krassin siemeniä talteen. Tähän asti olen ostanut uudet siemenet, mikä on ihan turhaa, sillä krassin siemeniä on helppo kerätä. Mukavaa syksyä sinulle Pipo-otus!

  3. Kiitos hyvin tarkentavasta neuvosta Petunian kasvatuksessa🙏🌸.
    Tänä keväänä olen vasta innostunut siemenistä kasvattamiseen🙂. Keijunmekot kasvaa kohisten ja toivottavasti näillä hyvillä ohjeilla saan myös miljoonakellon kasvamaan ensi keväänä🌸🌸🌸.

    1. Petunia on todella kiva kesäkukka. Itse kerätyistä siemenistä saa kauniita kukkia runsain mitoin. Keijunmeokot ovat minullakin jo hyvässä vauhdissa. Ihanaa kesäkukkakesää sinulle!

  4. Kiitos hyvistä neuvoista! Kysyisin vielä yhtä asiaa petunioists. Jos nypin kuivuneen kukan täysin pois, mutta jätän siihen sen ’kannan’, tuleeko siihen silloin siemeniä?

    1. Petunioita voidaan lisätä pistokkaista tai siemenistä. Siemenlisätyt petuniat tekevät hanakasti lisää siemeniä. Itse nypin kantoineen päivineen petunian kukat pois. Loppukesästä annan niiden rähjääntyä ja kerään lopuksi siemenet talteen. Luulen, että pelkän kukinnon nyppiminen (ja sehän kuivuu ja putoaa itsekseenkin pois) ei estä siementen kehittymistä. Teepä kokeilu omalla petuniallasi! Kivaa kesän jatkoa sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.